Hoofdstuk 6: Toezichthouders

VERMIST IN ACTIE

Waarom worden er dan zoveel gevaarlijke psychotrope middelen op de markt toegelaten?

Misschien is een van de redenen, dat er een draaideur is tussen de regering, academici en de farmaceutische industrie, waarbij de panels die psychotrope middelen aanbevelen voor goedkeuring, al sinds lang worden bemand met psychiaters die hun eigen financiële belangen met de farmaceutische industrie hebben.

Een andere reden zou kunnen zijn, dat in plaats van te fungeren als een "na-marketing toezicht", de laatste fase van klinische testen nu omgedoopt wordt tot "na-marketing onderzoek", met als nieuw doel een procedure te worden voor het testen van psychotrope middelen om extra psychiatrische stoornissen te vinden.

Dat is de reden dat farmaceuten genieten van winstmarges, ongeveer drie maal zoveel als de norm voor de meeste bedrijven.

Feitelijk was de totale winst van de farmaceuten top tien in de Fortune 500 lijst groter dan de gezamenlijke winst van de andere 490 bedrijven.

Met zoveel geld op het spel is het geen wonder dat aandeelhouders nooit de waarheid wordt verteld over deze middelen, door de bedrijven waarin ze investeren.

Maar wanneer een psychotroop medicijn is goedgekeurd, is de volgende uitdaging:

hoe overtuig je voorschrijvende artsen ervan dat deze middelen echt veilig en effectief zijn met weinig bijwerkingen als de testen van de farmaceuten zelf bewijzen dat dit niet zo is?

DOWNLOADEN