Hoofdstuk 4: Handel in ziekten

HET VERKOPEN VAN ZIEKTES AAN DE BEZORGDE GEZONDE

Handel in ziektes (zelfstandig naamwoord): "De manier om in feite gezonde mensen te overtuigen dat ze ziek zijn en beetje zieke mensen erg ziek zijn."

Psychiaters weten ervan. Farmaceuten weten ervan. Adverteerders weten ervan.

Handel in ziektes is een zeer succesvolle strategie dat normale levensomstandigheden in een psychiatrische zieke kan veranderen. En zo de mensen uit alle gelederen bezorgd maken over de laatste "geestelijke stoornis" – en zodoende om een pil vragen.

En volgens een belangrijke marketing goeroe uit New York: "Geen therapeutische categorie accepteert de conditie van brandmerken meer dan het gebied van bezorgdheid en depressie, waar ziekte zelden gebaseerd is op meetbare fysieke symptomen en daarom openstaat voor conceptuele definiëring."

En het werkt wel degelijk. Psychiaters en farmaceutische producenten hebben een lucratieve marktplaats uitgekerft die meer dan 150.000 dollar oplevert per minuut.

Wat ons bij onze volgende vraag brengt: nu ziekte propagerende campagnes de illusie creëren van wijdverspreide geestesziekten, hoe veilig zijn dan de middelen die psychiaters voorschrijven om ze te behandelen?

DOWNLOADEN