Rapporteer Bijwerkingen van Medicijnen

Verenigde Staten
MedWatch is het Amerikaanse meldingssysteem van de FDA (Food and Drug Administration) dat consumenten en artsen aanmoedigt om ernstige bijwerkingen van een medicijn of medisch instrument te rapporteren. Het is op vrijwillige basis en speelt een belangrijke rol in het onderzoek van de FDA naar goedgekeurde geneesmiddelen en producten als deze eenmaal op de markt zijn verschenen. Rapporten over bijwerkingen worden tezamen met die van de fabrikant geëvalueerd en kunnen leiden tot veiligheidswaarschuwingen, gewijzigde etiketten met sterkere waarschuwingen voor de bijwerkingen of zelfs het van de markt halen van het medicijn. Daarom is het belangrijk dat alle consumenten bijwerkingen van psychiatrische middelen rapporteren.

Klik hier om in te loggen op het MedWatch rapportagesysteem van de FDA.

Andere landen hebben soortgelijke meldingssystemen waarvan u zich volledig op de hoogte zou moeten stellen zodat u bijwerkingen van elke soort medicijn kunt rapporteren. Enkele voorbeelden staan hieronder:

Australië
De Therapeutic Goods Administration (TGA) van Australië heeft een “Adverse Medicines Event Line”. Klik hier om naar hun meldingssysteem te gaan.

Canada
Health Canada’s Adverse Reaction Reports kunnen online worden verstuurd. Klik hierom een melding te maken. (Ook beschikbaar in het Frans)

Nieuw-Zeeland
Het Medsafe Center for Adverse Reactions Monitoring (CARM). Klik hier om naar de officiële website van CARM te gaan.

Groot-Brittannië
De Medicine and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) in Groot-Brittannië heeft een systeem genaamd “Yellow Card”. Klik hier om online een rapport in te dienen.

NB: Als u niet gemakkelijk een bijwerking kunt rapporteren aan uw nationale instantie voor beoordeling van geneesmiddelen, schrijf dan een brief aan deze instantie en aan uw vertegenwoordigend parlementslid omtrent de noodzaak een dergelijk systeem gebruikersvriendelijk te maken, zodat het heel eenvoudig wordt om een rapport in te dienen.

DOWNLOADEN