Het Schaden van Artiesten: De psychiatrie vernietigt creativiteit

Elke samenleving heeft haar creatieve geesten – haar ware artiesten. Van het Oude Griekenland en Rome, via de Renaissance tot de wereld van vandaag, kende en respecteerde de mensheid mannen en vrouwen met bijzondere artistieke bekwaamheden.

De beroemde Amerikaanse schrijver Henry James zei: “Het is de kunst die het leven maakt.” Zijn woorden zijn vandaag de dag niet minder waar, omdat het inderdaad de artiesten zijn die onze toekomst dromen en de toekomst creëren. Het is waar dat ingenieurs, zakenlieden en visionairs dit eveneens doen op andere vlakken, maar de toekomsten die zij creëren draait om ons materiële welzijn. Het is de artiest die ons opbeurt, die ons laat lachen en huilen en die zelfs de spirituele toekomst van onze cultuur kan vormen. Het zijn de artiesten die het leven maken.

Dit verklaart waarom artiesten in de hele wereld zeer geliefd zijn.

Helaas hebben we ze in veel gevallen te snel verloren – verliezen die ons armer hebben achtergelaten. In de afgelopen decennia hebben we gerouwd om de vroegtijdige dood van grote artiesten die onze levens verrijkten en ons verlieten voordat hun werk voltooid was. Sterren van het witte doek, het theater en het concertpodium zoals Ernest Hemingway, Frankrijk"s grote schrijver Antonin Artaud, jazz zangeres Billie Holiday, Judy Garland, Marilyn Monroe, Vivien Leigh, Kurt Cobain, Michael Hutchence, Phil Hartman en vele, vele anderen.

Als je deze lijst ziet, zou je makkelijk de indruk kunnen krijgen dat de levens van artiesten onvermijdelijk tumultueus verlopen en dat de druk van succes ondragelijk is. Het zou ook eenvoudig zijn om te geloven dat men om een succesvol artiest te kunnen zijn een neuroot of zelfs nog erger moet zijn.

Niets van dit alles is waar.

In elk van de bovenstaande gevallen was er een verborgen invloed aan het werk om de tragische uitkomst te verzekeren. De waarheid is dat elk van deze grote artiesten en vele anderen die ons verlaten hebben ”hulp” werd geboden. Ze werden verraden en op een pad gezet dat hun vernietiging onvermijdelijk maakte.

Dit verraad kwam door de directe of indirecte invloed van psychiaters of psychologen, die claimden dat ze zouden helpen. In feite hadden ze echter een destructieve invloed die deze artiesten vreselijk beschadigd achterliet – die hun basis van kracht en zekerheid wegtrok – of hen zelfs doodde.

Op dit moment is het van essentieel belang dat deze boodschap wordt gehoord en begrepen, omdat de aanval op artiesten van welk genre dan ook alleen maar groter wordt, zowel in afmeting als in efficiëntie. Het wapen bestaat uit een reeks dodelijke middelen die wordt voorgesteld als therapeutische geneeswijze, net zoals lobotomie dat ooit was. In Hollywood, het Mecca van de amusementsindustrie, zijn bewustzijnsveranderende en verslavende psychotrope drugs een normaal onderdeel van het arsenaal van de psychiater.

Naast de verwoesting die in de gelederen van de artiesten plaatsvindt, moeten we niet vergeten dat artiesten de toekomst van onze cultuur creëren.

Is dit de toekomst die ons te wachten staat? Een toekomst waarin we deze leiders van de publieke opinie zullen volgen naar een nieuwe, prachtige, therapeutische wereld van creatieve persoonlijkheden die in hun groei belemmerd zijn, van geruïneerde families, weggegooide levens en zelfdestructie?

Als dit al alarmerend lijkt, bekijk dan de volgende cijfers eens – ze laten zien wat de toekomst ons zal brengen, tenzij er nu direct een drastische verandering plaatsvindt. Op dit moment krijgen zo’n 20 miljoen kinderen wereldwijd bewustzijnsveranderende psychiatrische drugs voorgeschreven, waaronder antidepressiva. Antidepressiva waarvan de instanties die de controle op geneesmiddelen uitvoeren, zowel in Engeland als in de Verenigde Staten, hebben gewaarschuwd dat deze middelen kunnen leiden tot zelfmoord en gewelddadig gedrag. In feite kan het stijgende aantal schietpartijen op scholen en de geweldsmisdrijven onder tieners worden teruggevoerd naar het toenemende aantal kinderen dat deze drugs voorgeschreven krijgt. Miljoenen kinderen krijgen daarnaast stimulerende middelen voorgeschreven die krachtiger zijn dan cocaïne.

Hoeveel kinderen zullen hierbij zijn die als mogelijk geweldige artiesten hun bestemming nooit zullen waarmaken? En in hoeverre zal onze cultuur onder hun afwezigheid lijden?

We hebben gerouwd om de grote artiesten die we te vroeg hebben verloren. Laten we niet langer verdrietig zijn.

De Citizens Commission on Human Rights International bereidt up-to-date informatie en onderzoeken voor, die auteurs en scriptschrijvers met materiaal en feiten over het onderwerp psychiatrie ondersteunen. Hierbij zit ook het boek Shadowland over de ervaringen van actrice Frances Farmer. Dit boek verschafte de TV-show "60 Minutes" in Australië onweerlegbare bewijzen, hetgeen leidde tot het krijgen van nationale televisieprijzen voor het programma. Er zijn ook case studies voor documentaires die uitgezonden werden op Channel 4 in Engeland en in Duitsland, Italië en andere landen. In feite ligt CCHR’s internationale hoofdkantoor in het hart van Hollywood op Sunset Boulevard. Het huisvest ook een moderne, permanente expositie, Psychiatrie: Een Industrie des Doods, met documentaires over diverse aspecten van de psychiatrie – van haar duistere historie tot haar rol in de Holocaust; van de verfoeilijke etnische zuiveringen, de Apartheid en het racisme tot de schadelijke en dikwijls fatale effecten van haar behandelingen, zoals de gevaarlijke en verslavende bewustzijnsveranderende medicijnen, elektroshocks, psychochirurgie en “stimulerende” middelen die gebruikt worden om kinderen te drogeren.

Het museum en het jarenlange onderzoek van CCHR zijn bronnen voor scenarioschrijvers, toneelschrijvers en romanschrijvers. Wij roepen u op om met behulp van deze kennis in actie te komen, om diegenen die hulp nodig hebben te beschermen en ervoor te zorgen dat onze toekomst niet verraden wordt.


Hoogachtend,

Jan Eastgate
Presidente
CCHR International

Bruce Wiseman 
Woordvoerder
CCHR Verenigde Staten
 

Anne Archer
Actrice

David Campbell 
Componist, 
opname coördinator

Raven Kane Campbell 
Zanger, componist, 
toneelschrijver 

Nancy Cartwright 
Actrice, auteur 

Chick Corea
Jazz componist, pianist 

Isaac Hayes 
Componist, musicus, 
acteur

Geoffrey Lewis
Acteur 

Juliette Lewis  
Actrice 

John Novello 

David Pomeranz 
Zanger, tekstschrijver 

Harriet Schock 
Tekstschrijver 
studiomuzikant 

 


DOWNLOADEN