Roep om aansprakelijkheid
GEZINNEN VAN GEVALLENEN WILLEN ANTWOORDEN

Korporaal Andrew White was een gezonde, enthousiaste marinier van 23 jaar die net terug was na een verblijf van negen maanden in Irak. Net als veel andere militairen leed hij aan de schijnbaar normale spanningen van de oorlog – slapeloosheid, nachtmerries en rusteloosheid. De jonge korporaal vroeg toen om hulp bij de afdeling geestelijke gezondheidszorg van het leger.

“Men zal zich Andrew altijd herinneren als een student die met vlag en wimpel slaagde, een Eagle Scout, een Amerikaans marinier en een zoon.”
–  Shirley White, Andrews moeder

Meer dan 11 maanden lang schreven artsen van Veteranenzaken hem een cocktail voor van 19 verschillende medicijnen – waaronder antidepressiva, antipsychotica en benzodiazepinen (kalmerende middelen). Voor het gezin was de lichamelijke, mentale en emotionele aftakeling verschrikkelijk om aan te zien en na een paar maanden was hij niet meer te herkennen.

Zoals Andrews moeder, Shirley White, het zich herinnerde: “Hij kon niet meer functioneren. Hij was een zombie. Het was net alsof we voor een bejaarde zorgden.” Toen zij en haar man Stan bij de artsen van Andrew navraag deden over het effect van de medicijnen, “zeiden ze alleen maar ‘dat er tijd nodig was (om die pillen te laten werken)’.”

Eén van de medicijnen die men Andrew gaf, was het antipsychoticum Seroquel, waarvan een dosis werd voorgeschreven die meer dan het dubbele was van de maximaal aanbevolen dosis voor een “schizofrene” of “psychotische” persoon. Andrew was geen van beide en toch werd de dosis voortdurend verhoogd – van 20 mg tot 1600 mg.

In 2011 gaf de Food and Drug Administration een waarschuwing uit voor Seroquel, omdat het “wellicht in verband kan worden gebracht met plotselinge hartstilstand”. Die waarschuwing kwam te laat voor Andrew. In februari 2008 stierf hij plotseling in zijn slaap. De arts die zijn dood onderzocht, weet dit aan een “onvoorziene overdosis aan medicijnen”. Stan and Shirley White hebben van de tragische dood van hun zoon een campagne gemaakt voor betere zorg en alternatieve behandelingen voor andere veteranen. Nadat zij maandenlang verklaringen en documentatie over Seroquel aan de militaire autoriteiten hadden gestuurd, kreeg de familie White in 2013 een brief van het Centraal Commando in de VS, waarin hun werd meegedeeld dat Seroquel van de lijst van “goedgekeurde” geneesmiddelen was afgevoerd. Maar de familie White en families van andere slachtoffers van de infiltratie van psychiatrische medicijnen in de krijgsmacht voeren nog steeds, samen met CCHR, een gevecht om een garantie te verkrijgen dat Seroquel en andere dodelijke drugs niet meer worden voorgeschreven.FEITEN
Medicijnen en dood

2012: Er overleden meer soldaten als gevolg van zelfmoord dan als gevolg van gevechtshandelingen, met een gemiddelde van één per dag. Bij de veteranen bedroeg dat aantal 22 per dag.

2005–2011: Binnen de krijgsmacht is het aantal recepten voor geestveranderende medicijnen, waarvan bekend is dat ze tot zelfmoord en gewelddadig gedrag leiden, met 696% gestegen.

2004–2012: De FDA heeft 14.773 rapporten ontvangen over psychiatrische middelen die leiden tot moorddadige ideeën en moord, manieën en agressie.HERSTEL MENSEN­RECHTEN IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

Als non-profit waakhond van de geestelijke gezondheidszorg, steunt CCHR op lidmaatschappen en donaties om haar missie te kunnen volbrengen om schendingen van mensenrechten door de psychiatrie uit de wereld te helpen en om de geestelijke gezondheidszorg op te schonen. Om deel uit te maken van de grootste beweging ter wereld op het gebied van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, kun je je aansluiten bij de groep die heeft geholpen bij het opstellen van meer dan 170 wetten die burgers beschermen tegen misstanden in de geestelijke gezondheidszorg.

DOWNLOADEN