NIEUWS

CCHR PROTESTEERT TEGEN MISSTANDEN IN DE PSYCHIATRIE TIJDENS CONGRES WORLD PSYCHIATRIC ASSOCIATION

Demonstranten van CCHR stonden voor de deur van het jaarlijkse congres van de World Psychiatric Association. Ze protesteerden tegen de misstanden in de geestelijke gezondheidszorg en eisten hervormingen.

Demonstranten van CCHR buiten het congrescentrum Lisboa, waar het jaarlijkse congres van de World Psychiatric Association (WPA) werd gehouden.

Toen psychiaters vanuit de hele wereld in het congrescentrum Lisboa in Lissabon, Portugal, arriveerden voor het jaarlijkse congres van de World Psychiatric Association (WPA), hadden ze nooit verwacht wie hen zou begroeten: CCHR-demonstranten uit heel Europa eisten de afschaffing van schadelijke psychiatrische praktijken. Ze stonden bij de voordeur van het congrescentrum met spandoeken die verkondigden: “Psychiatrie vernietigt onze kinderen”, “Psychiatrie: leugens die gezinnen en levens vernietigen” en “Meld misbruik van psychiatrische middelen voor kinderen”.

Psychiaters kwamen naar demonstranten toe en namen CCHR-portfolio’s mee met feiten en essentiële informatie zodat ze die zelf konden bekijken.

Om ervoor te zorgen dat feiten en informatie voor de plaatselijke bevolking beschikbaar waren, was de Rondreizende CCHR Exhibitie zeven dagen lang geopend in het belangrijkste theater van Portugal, de Coliseu dos Recreios. De exhibitie onthult de barbaarse geschiedenis van de psychiatrie. Tijdens het congres werd ook een van WPA’s eigen video’s getoond, die, zoals een van de aanwezigen zei: “De minder positieve kanten van de geschiedenis van de psychiatrie toonde.”

De Rondreizende CCHR Exhibitie was zeven dagen lang geopend in het belangrijkste theater van Portugal, de Coliseu dos Recreios.

Maar CCHR protesteerde niet alleen tegen de misstanden uit het verleden, ze protesteerde vooral over de neiging van psychiaters om hun patiënten gevaarlijke middelen voor te schrijven of andere onmenselijke behandelingen te geven, waaronder gedwongen opname, fixatie en elektroshock. Eén spreker tijdens het WPA vatte het treffend samen met een citaat in zijn eigen PowerPoint: “Het schrijven van een recept is gemakkelijk, met patiënten tot een begrip komen, is moeilijk.”

Aangezien steeds meer mensen zich bewust worden van de gevaren van psychotrope middelen en dat deze niet het wondermiddel voor alle mentale problemen zijn, wilden sommige psychiaters meer weten. Ze kwamen naar demonstranten toe en namen CCHR-portfolio’s mee met feiten en essentiële informatie zodat ze die zelf konden bekijken.

In de portfolio zat een open brief van CCHR aan de WPA die ook op een groot bord bij de ingang was opgehangen en waarvoor honderden aanwezigen waren gestopt om hem te lezen. De brief wees erop dat, hoewel de psychiatrische gemeenschap een monopolie op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg claimde, ze deze niet hebben gebruikt om “behandelingen te geven die gericht zijn op genezing en die voor werkelijk herstel zorgen”. De brief geeft een overzicht van de cijfers en de misstanden die dit bewijzen, en eindigt ten slotte met de eis: “Hier moet nu een einde aan gemaakt worden. Stop het doden van psychiatrische patiënten.”

DOWNLOADEN