HET BLOOTLEGGEN VAN ELEKTROSHOCKTHERAPIE VOOR WAT HET IS – MARTELING

CCHR protesteert tegen het gebruik van elektroshocktherapie op kinderen en tegen andere schendingen, tijdens de jaarlijkse American Psychiatric Association conventie in New York.
CCHR zorgt ervoor dat hun stem tegen elektroshocktherapie gehoord wordt. Het is een psychiatrische “behandeling”, waarvan nooit bewezen is dat die veilig of effectief is. Tegenwoordig wordt het bij kinderen gebruikt in de leeftijd van vijf jaar en jonger in naam van “hulp”, en CCHR zegt: “Stop met deze mishandeling!”

Er was een prostestmars en demonstratie van CCHR bij de jaarlijkse conferentie van de American Psychiatric Association (APA) in New York, tegen het gebruik van elektroconvulsietherapie (ECT, ook wel elektroshocktherapie genoemd), met name op peuters en kinderen. Veel mensen geloven dat ECT – tot 460 volt door de hersenen – niet langer bestaat. Maar de meer dan 25 lezingen en rapporten over ECT, die tijdens de APA conventie werden gepresenteerd, drukken zo’n overtuiging de kop in. Twee Amerikaanse producenten van elektroshockapparaten hadden een stand op de APA conferentie.

De demonstranten keurden het gebruik van ECT af, omdat het aantoonbaar hersenbeschadiging en geheugenverlies veroorzaakt, en als marteling kan worden aangemerkt en eisten dat het verboden zou worden. Door gebruik te maken van de Wet Openbaarheid van Bestuur in verschillende staten van Amerika, is CCHR erachter gekomen dat kinderen van vijf jaar en jonger elektroshocks krijgen. Als dergelijke misstanden door iemand anders dan een psychiater zouden worden begaan, zouden ze als een misdaad worden aangemerkt, en als het aan kinderen wordt gegeven, zou het de hoogste straf moeten krijgen.

De demonstranten keurden het gebruik van ECT af, omdat het aantoonbaar hersenbeschadiging en geheugenverlies veroorzaakt, en als marteling kan worden aangemerkt en eisten dat het verboden zou worden.

Sommige media proberen ECT af te schilderen als iets was “werkt”. Maar geen enkele psychiater heeft bewezen dat het beschadigen van hersen ook maar iets anders doet dan tijdelijk een verandering van aandacht teweegbrengen, weg van wat de persoon zou kunnen mankeren – té verdoofd en in té veel pijn om zich dingen te kunnen herinneren. Gebaseerd op duizenden gevallen die de afgelopen tientallen jaren aan CCHR zijn gemeld, kan het onderliggende probleem terugkeren en zelfs verslechteren. ECT wekt een epilepsieaanval op, waardoor bewusteloosheid en heftige spiersamentrekkingen worden veroorzaakt, wat niet te zien is doordat er een verdovingsmiddel wordt gebruikt. De FDA heeft nooit van fabrikanten geëist dat er klinische studies gedaan worden, om te bewijzen dat ECT ofwel veilig is of effectief is, ondanks het feit dat het al meer dan 80 jaar wordt gebruikt.

De effecten op kinderen die ECT hebben gekregen zijn onder andere te zien bij een 7-jarig meisje, dat na vijf sessies bijna catatonisch werd.

In 2017 begon CCHR met een online petitie om een verbod op ECT te ondersteunen. Ga naar cchrint.org/electroshock om meer te weten te komen en om de petitie Ban Electroshock (ECT) Device Being Used on Children, the Elderly and Vulnerable Patients te ondertekenen.


FEITEN

DE MASSA INFORMEREN

CCHR informeert mensen over de hele wereld over de misstanden in de psychiatrie. Hier zijn de cijfers:

21

DUIZEND

totaal aantal CCHR-boekjes dat is gedistribueerd, die de feiten geven over psychotrope middelen en mishandeling door psychiaters

190

LANDEN & GEBIEDEN

waar mensen alleen al in het afgelopen jaar CCHR-materialen hebben ontvangen

19.806

BEZOCHTEN

het CCHR-museum, Psychiatrie: Een Industrie des Doods, die de gruwelijke waarheid onthult

69.713

PERSONEN

op het gebied van wetgeving, verpleegkunde en onderzoeks­journalistiek werden CCHR-informatie toegestuurd

16

DUIZEND

werden in de afgelopen 12 maanden bereikt met de bekroonde CCHR-spotjes en documentairesEEN EINDE MAKEN AAN PSYCHIATRISCHE MISSTANDEN

Als non-profit toezichthouder op de geestelijke gezondheidszorg, steunt CCHR op lidmaatschappen en donaties om haar missie om psychiatrische schendingen van mensenrechten uit de wereld te helpen en de geestelijke gezondheidszorg op te schonen, te volbrengen. Om deel uit te maken van de grootste beweging ter wereld op het gebied van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, kun je je aansluiten bij de groep die heeft geholpen bij het opstellen van meer dan 180 wetten die burgers beschermen tegen psychiatrische misstanden.

DOWNLOADEN