EEN NIET-ZO-VREEDZAME CONVENTIE

Meer dan 150 demonstranten staan op de drempel van het Nice Acropolis Conferentiecentrum. Ze laten hun stemmen horen aan de psychiaters die aanwezig waren op de jaarlijkse conventie van de Europese Psychiatrische Associatie.
CCHR Frankrijk gaf een conventie van de Europese Psychiatrische Associatie een warm welkom.

Nice is misschien een schilderachtige stad aan de Franse Rivièra, maar toen de Europese Psychiatrische Associatie (EPA) besloot om er haar jaarlijkse feestje te houden, besloot CCHR Frankrijk daar iets over te zeggen, waardoor het allesbehalve vredig was.

Om de deelnemende psychiaters zich welkom te laten voelen, hield CCHR Frankrijk een protestmars bij de voordeur van het Nice Acropolis Conferentiecentrum, met borden waarop stond “Stop misstanden in de psychiatrie” en “Psychiatrie: barbaarsheid, elektroshocks, zo is het genoeg”.

Ze openden toen de Psychiatrie: Een Industrie des Doods reizende exhibitie. In de daarop volgende dagen waren er onder de mensen die de tentoonstelling bezochten EPA psychiaters, onderwijzers, verpleegsters, journalisten, psychologen, artsen, ouders en scholieren.

Een advocaat vertelde nadat hij door de exhibitie was gegaan, dat het zijn observatie is dat de meeste patiënten niet goed verdedigd worden in de rechtbank en dat ze illegaal worden opgenomen. Een jonge Nederlandse psychiater zei dat ze niet in een psychiatrische inrichting wilde werken vanwege de misstanden die erin plaatsvonden. Zij wil haar patiënten helpen, ze wil ze geen medicijnen geven.

Maar de EPA zei het het beste tijdens hun eigen congres. Ze citeerden een artikel uit The Lancet: “Gemeenschappelijke opvattingen binnen de medische professie zijn het standpunt dat de psychiatrie niet wetenschappelijk genoeg is, te ver weg van de rest van de geneeskunde staat, en andere medische beroepen hebben er vaak een negatief beeld over.”

Daar zijn wij het hartgrondig mee eens.


WE WILLEN ECHT VAN JE HOREN

Hier is wat sommigen die de Psychiatrie: Een Industrie des Doods reizende tentoonstelling bezochten zeiden:

PSYCHIATRISCH VERPLEEGKUNDIGE, VS

Ik vind de tentoonstelling zo verhelderend. Ik vraag me af waarom deze dingen me niet werden geleerd toen ik naar school ging. Dat zou mijn gedachten hebben veranderd over het beroep dat ik koos.

SCHOLIER, VS

Ik ben blij dat deze tentoonstelling bestaat. Mijn ouders gaven me ADD-medicatie toen ik jong was, en ik voelde me echt verraden, maar ik heb er nooit iets van gezegd. Hierdoor voel ik me beter over wat ik toendertijd wist dat verkeerd was.

LERAAR, ISRAËL

Ik dacht dat de psychiatrie puur werk was. Nu zie ik dat het wreedheid is.

PARLEMENTSLID, JAPAN

Ik ben zeer onder de indruk van het werk van CCHR. Ik begrijp nu hoe ouders en kinderen lijden onder het labelen van “ontwikkelingsstoornissen”. Kinderen medicijnen geven is niet de oplossing.

VROUW WIENS MAN ONDER PSYCHIATRISCHE ZORG ZELFMOORD PLEEGDE, JAPAN

Nu begrijp ik de reden waarom mijn man overleed. Voordat hij stierf, geloofde ik dat psychiaters mijn man konden helpen. Dat was een waanvoorstelling. Deze tentoonstelling geeft het antwoord op mijn vragen over de psychiatrie.

MOEDER, NIEUW-ZEELAND

Deze tentoonstelling is briljant. Ik zat in het psychiatrische systeem en wat ik ervaren heb, was mishandeling. Ik zat gevangen in een ziekenhuis en een verpleegster duwde met haar vingers pillen in mijn keel. Een verpleegster adviseerde me dat de enige manier voor mij om eruit te komen was om het spelletje mee te spelen, te zeggen dat ik me beter voelde en dat ik nieuwe inzichten had gekregen over mijn geestelijke toestand. Ik wil CCHR helpen.


FEITEN

HET PROBLEEM VAN PSYCHOTROPE MIDDELEN

Als je naar een psychiater gaat is de kans groot dat je met een recept vertrekt.
Hier zijn de cijfers:

1 op de 4

AMERIKANEN

nemen volgens de rapporten psychotrope middelen, waarbij antidepressiva de meest voorkomende medicatie zijn

80.223.280

NEMEN PSYCHOTROPE MIDDELEN

in de VS, in 2017, met 3,2 miljoen van hen jonger dan 12 jaar

50%

MEER STERFGEVALLEN

in de VS door een overdosis psychiatrische middelen dan door een overdosis heroïne

57

DUIZEND

recepten uitgeschreven in 2014 in het Verenigd Koninkrijk, genoeg voor elke man, vrouw en elk kind

€ 77

MILJARD

wordt er internationaal, in één jaar, besteed aan psychiatrische middelenSTOP MISSTANDEN IN DE PSYCHIATRIE

Als non-profit toezichthouder op de geestelijke gezondheidszorg, steunt CCHR op lidmaatschappen en donaties om haar missie om psychiatrische schendingen van mensenrechten uit de wereld te helpen en de geestelijke gezondheidszorg op te schonen, te volbrengen. Om deel uit te maken van de grootste beweging ter wereld op het gebied van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, kun je je aansluiten bij de groep die heeft geholpen bij het opstellen van meer dan 180 wetten die burgers beschermen tegen psychiatrische misstanden.

DOWNLOADEN