DE ECHTE “VERBORGEN VIJAND” VAN DE KRIJGSMACHT ONTHULD TIJDENS HOORZITTINGEN VAN DE SENAAT
Wetgevers richten zich op te veel voorschrijven van medicijnen

Het verstrekken van psychofarmaceutische medicijnen is een belangrijke factor bij het grote aantal zelfmoorden onder militaire veteranen, zo werd in november 2014 door experts aan Amerikaanse senatoren verteld.

In antwoord op de getuigenverklaring van een groep experts, naast de schriftelijke getuigenverklaring die werd ingediend door Citizens Commission on Human Rights, hebben leden van het Comité van Veteranenzaken zich, meer dan ooit in het verleden, over het probleem gebogen van het te veel voorschrijven van medicijnen.

Het comité, onder leiding van Senator Bernard Sanders van Vermont, hoorde het verhaal aan van Susan Selke, moeder van de marinier Clay Hunt, die in 2011 op 28-jarige leeftijd een einde aan zijn leven had gemaakt, nadat hij had gediend in Irak en Afghanistan. Mevr. Selke zei dat toen hij last van depressie had, de artsen van Veteranenzaken hem op een cocktail hadden gezet van psychotrope medicijnen en vervolgens, telkens wanneer hij met klachten over bijwerkingen kwam, hem meer medicijnen voorschreven.

CCHR vertegenwoordigster Linda Lagemann (links) en Susan Selke nadat Mevr. Selke had getuigd over de zelfmoord van haar zoon, die marinier was, toen hij op een cocktail zat van psychotrope middelen.

Mevr. Selke zei dat haar zoon meer dan eens had gezegd: “Ik ben een proefkonijn voor medicijnen. Ze zetten me aan het ene medicijn, dan krijg ik bijwerkingen en dan zetten ze me ergens anders aan.” Dat eindigde met de tragische zelfmoord van Hunt.

Er waren ook andere getuigenverklaringen, waaronder die van de moeder van een ander zelfmoordslachtoffer, een marinier buiten dienst bij het Wounded Warrior Project, en de algemeen directeur van Team Red, White and Blue. Beide organisaties die steun verlenen aan veteranen zijn druk op zoek naar alternatieve mogelijkheden voor de psychotrope medicijnen die veteranen toegediend krijgen.

“Het Ministerie van Defensie heeft bijna 2000 zelfmoordgevallen gedocumenteerd die tussen 2001 en 2009 hebben plaatsgevonden en momenteel worden er door de krijgsmachtonderdelen over 2010 nog eens 140 gerapporteerd. Hoewel de Luchtmacht en de Marine al eerder met zelfmoordgevallen te maken hebben gehad die in aantal hoger lagen dan die er momenteel worden gerapporteerd, zijn de aantallen bij de Landmacht en het Korps Mariniers tot historische hoogten gestegen. Dit zijn verliezen die Amerika niet kan accepteren en waar onze strijdkrachten aan moeten werken om die te voorkomen, zowel onder de troepen die zijn ingezet als de troepen die niet zijn ingezet.”

De website over zelfmoordgevallen onder militairen verklaart dat de echte cijfers nog veel erger zijn dan die door de strijdkrachten worden gerapporteerd: “Gebaseerd op cijfers van zowel Veteranenzaken als het Center for Disease Control (CDC) hebben sinds 11 september 2001 meer dan 100.000 Amerikaanse veteranen zelfmoord gepleegd. Volgens de CDC wordt 20% van alle zelfmoorden in Amerika door veteranen gepleegd. Het is een trieste zaak dat geen van de belangrijkste kranten, televisiestations of andere nieuwsbronnen de woorden in de mond willen nemen dat ‘sinds 11 september 2001 100.000 veteranen overleden zijn als gevolg van zelfmoord’.”

Eerder in 2014 had de Citizens Commission on Human Rights een speciale vertoning van haar documentaire De Verborgen Vijand: De Dubbele Agenda van de Psychiatrie, op Capitol Hill gepresenteerd om degenen die de besluiten nemen op de hoogte te brengen van het verband dat er tussen medicijngebruik en zelfmoord bestaat. De documentaire werd bekeken door meer dan 60 assistenten en stafleden, mensen die in de geestelijke gezondheidszorg werken en andere professionals die bindingen hebben met het Comité van Veteranenzaken, en bracht het buitensporig voorschrijven van psychotrope middelen aan veteranen en aan militairen in actieve dienst onder de aandacht. Onder de leden van het panel waren een vertegenwoordiger van de Citizens Commission on Human Rights International, Eric S. Montalvo, advocaat en majoor buiten dienst bij het Amerikaanse Korps Mariniers en Judge Advocate General (JAG), die 21 jaar lang zowel als militaire aanklager als verdediger had gefungeerd; Dr. Joseph Tarantolo, psychiater en lid van de International Society for Ethical Psychology and Psychiatry; en Stan en Shirley White, de ouders van marinekorporaal Andrew White die in zijn slaap aan een plotselinge hartstilstand overleed terwijl hij op een cocktail van voorgeschreven psychiatrische medicijnen zat. (Zie “Gezinnen van gevallenen willen antwoorden”)

Een Industrie des Doods museum
CCHR heeft haar gewaardeerde reizende multimediatentoonstelling geopend in München, Duitsland, waarin de gevaren aan het licht worden gebracht van de overtredingen van de mensenrechten binnen de psychiatrie.

In maart 2013 vermeldde een rapport van het Pentagon dat er meer soldaten in actieve dienst overleden aan zelfmoord dan aan verwondingen die in de strijd waren opgelopen – zo ongeveer één per dag. Veteranen pleegden elke 65 minuten zelfmoord. Van 2005 tot 2011 is binnen de krijgsmacht het aantal recepten voor geestveranderende medicijnen, waarvan bekend is dat ze tot zelfmoord en gewelddadig gedrag leiden, met 696% gestegen.

“Deze pijlsnelle toename vond plaats ondanks het feit dat het negatieve bijwerkingen van medicijnen-rapportagesysteem van de Food and Drug Administration 14.773 rapporten had ontvangen dat psychiatrische middelen ook leidden tot moorddadige ideeën en moord, manieën en agressie” aldus een woordvoerder van CCHR.

Dr. Tarantolo gaf commentaar op de recente stijging van sterfgevallen als gevolg van een plotselinge hartstilstand: “In 1958 wisten we al dat er gevallen van plotselinge hartstilstand waren bij neuroleptische middelen – de juiste naam voor middelen die ‘antipsychotica’ werden genoemd – omdat ‘neuroleptisch’ betekent dat ‘het brein wordt platgelegd’. Het zijn bijzonder gevaarlijke middelen.”

“Iedere veteraan, iedere militair die hulp zoekt, moet onmiddellijk worden geholpen, maar niet door een psychiater”, zei Tarantolo. “Volgens mij moet hij anoniem door zijn gelijken worden geholpen. Wat is één van de belangrijkste basisprincipes in de krijgsmacht? Je helpt je kameraden.”

De Verborgen Vijand: De Dubbele Agenda van de Psychiatrie documentaire werd op Capitol Hill vertoond aan assistenten en personeel van het Congres die bindingen hadden met het Comité van Veteranenzaken van het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.


FEITEN
Medicijnen en dood

2012: Er overleden meer soldaten als gevolg van zelfmoord dan als gevolg van gevechtshandelingen, met een gemiddelde van één per dag. Bij de veteranen bedroeg dat aantal 22 per dag.

2005–2011: Binnen de krijgsmacht is het aantal recepten voor geestveranderende medicijnen, waarvan bekend is dat ze tot zelfmoord en gewelddadig gedrag leiden, met 696% gestegen.

2004–2012: De FDA heeft 14.773 rapporten ontvangen over psychiatrische middelen die leiden tot moorddadige ideeën en moord, manieën en agressie.HERSTEL MENSEN­RECHTEN IN DE GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG

Als non-profit waakhond van de geestelijke gezondheidszorg, steunt CCHR op lidmaatschappen en donaties om haar missie te kunnen volbrengen om schendingen van mensenrechten door de psychiatrie uit de wereld te helpen en om de geestelijke gezondheidszorg op te schonen. Om deel uit te maken van de grootste beweging ter wereld op het gebied van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, kun je je aansluiten bij de groep die heeft geholpen bij het opstellen van meer dan 170 wetten die burgers beschermen tegen misstanden in de geestelijke gezondheidszorg.

DOWNLOADEN