10 feiten die je moet weten over de gevaren van elektroshock

Het idee van elektroshocks kwam van psychiater Ugo Cerletti (boven), die zag dat varkens in Italië na elektroshocks volgzamer werden en dat het daarom makkelijker was om ze te slachten.
Het idee van elektroshocks kwam van psychiater Ugo Cerletti (boven), die zag dat varkens in Italië na elektroshocks volgzamer werden en dat het daarom makkelijker was om ze te slachten.
Het idee van elektroconvulsietherapie (ECT) werd in 1938 ontwikkeld als ‘behandeling’ om mensen volgzamer te maken, en deze barbaarse praktijk wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt.

Dit zijn de feiten die je moet weten om te helpen het gebruik van elektroconvulsietherapie te verbieden:

 1. Elektroshock werd in 1938 uitgevonden door de Italiaanse psychiater Ugo Cerletti nadat hij had gezien dat varkens voor de slacht elektrische schokken kregen, waardoor ze volgzamer werden voordat ze werden gedood. Dat inspireerde hem om dezelfde ‘behandeling’ op mensen uit te proberen.
 2. Meer dan 80 jaar na de uitvinding ervan, bekennen psychiaters dat ze nog steeds niet weten hoe het ‘werkt’. Onder de voorgestelde theorieën is dat ECT ‘een goed soort hersenbeschadiging veroorzaakt’.
 3. Psychiaters claimen dat moderne ECT niet zo barbaars is als de elektroshock die getoond wordt in de film One Flew Over the Cuckoo’s Nest. Maar de spanning van moderne ECT is hoger dan wat er in dat tijdperk (jaren 1960) werd gebruikt toen botten van patiënten braken vanwege de heftige stuiptrekkingen tijdens de ‘behandeling’.
 4. Tegenwoordig breken patiënten zelden botten, omdat er eerst ‘spierverslappers’ worden toegediend, waardoor ECT minder wreed lijkt. De spierverslapper zelf kan echter zeer gevaarlijk zijn. Het is bekend dat het hartstilstand veroorzaakt en mogelijk levensbedreigende en/of fatale allergische reacties.
 5. Tijdens de moderne elektroshockbehandeling gaat er een pulserende stroom door de hersenen die 7,5 keer groter is dan wat er door de elektrische hekken gaat die gebruikt worden om beren op afstand te houden. Toch lobbyen psychiaters om het gebruik ervan uit te breiden, zodat het ook gebruikt kan worden op kinderen.
Meer dan 80 jaar na de uitvinding ervan, bekennen psychiaters dat ze nog steeds niet weten hoe het ‘werkt’.
 1. De American Psychiatric Association (APA) heeft de toezichthouders van de Food and Drug Administration (FDA) verzocht om het gebruik van ECT op kinderen toe te staan.
 2. Door middel van verzoeken om Openbaarheid van Bestuur in de Verenigde Staten werd aangetoond dat er op dit ogenblik in 19 staten elektroshocks worden gegeven aan kinderen. In 7 staten daarvan worden elektroshocks gegeven aan kinderen tussen de 0 en 5.
 3. De Wereldgezondheidsorganisatie verklaart: “Er zijn geen aanwijzingen voor de noodzaak om ECT te gebruiken op minderjarigen, en dus zou dit door de wet verboden moeten worden.”
 4. Elektroshock wordt ook gebruikt bij zwangere vrouwen. Eén onderzoek toont een kindersterfte aan van 7,1 procent.
 5. De FDA heeft nooit enige klinische experimenten geëist die de veiligheid of de werkzaamheid van de behandeling bewijzen.

 6. FEITEN

  EEN TERUGBLIK OP HET JAAR

  Het afgelopen jaar bracht expansie en de boodschap van CCHR reikte verder. Hier zijn de cijfers:

  502.022

  BOEKJES

  verspreid, die de waarheid achter de misstanden in de geestelijke gezondheidszorg onthullen

  118

  LANDEN

  vanwaaruit bestellingen voor de CCHR-materialen werden geplaatst

  157

  DUIZEND

  mensen bereikt door de media die de ware bron van de misstanden in de geestelijke gezondheidszorg onthullen

  20.920

  MENSEN

  bezochten dit jaar het Psychiatrie: Een Industrie des Doods Museum in Hollywood, Californië

  1853

  EVENEMENTEN

  werden er gehouden om te demonstreren tegen de misstanden in de psychiatrie om een stem te geven aan de stemlozen  EEN EINDE MAKEN AAN PSYCHIATRISCHE MISSTANDEN

  Als non-profit toezichthouder op de geestelijke gezondheidszorg, steunt CCHR op lidmaatschappen en donaties om haar missie om psychiatrische schendingen van mensenrechten uit de wereld te helpen en de geestelijke gezondheidszorg op te schonen, te volbrengen. Om deel uit te maken van de grootste beweging ter wereld op het gebied van hervorming van de geestelijke gezondheidszorg, kun je je aansluiten bij de groep die heeft geholpen bij het opstellen van meer dan 180 wetten die burgers beschermen tegen psychiatrische misstanden.

DOWNLOADEN